"Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi"

  • Objavljeno u Vijesti

Održane dvodnevne radionice "Komunikacijske vještine s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i stradalnicima domovinskog rata"

U utorak, 20. i srijedu 21. kolovoza 2019.g. na poligonu Braniteljske zadruge Patriot u Dabru održane su dvodnevne radionice: „Komunikacijske vještine s hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i stradalnicima domovinskog rata“ u sklopu projekta „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“ kodni broj: UP.02.2.10.0001. kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciljane skupine su hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i stradalnici Domovinskog rata.

Radionice su organizirane u sklopu Elementa 1: „Pružanje usluga psihosocijalne pomoći“.

Teme radionica bile su: „Osnovne komunikacijske vještine“, „Verbalna, neverbalna i asertivna komunikacija“, „Tehnike postavljanja pitanja i slušanja“, „Pregovaranje“, „Komunikacija u konfliktnim situacijama“ i „Vještine napredne komunikacije“.

Na radionicama je sudjelovalo preko 30 osoba među kojima su bili pripadnici ciljanih skupina, predstavnici braniteljskih udruga i zadruga, lokalnih institucija te ostala zainteresirana javnost koji su se aktivno uključivali u radionicu i sudjelovali u razgovoru.

Kroz radionice hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji usvojili su specifičnosti komunikacije s braniteljskom populacijom te će svoja usvojena znanje i vještine primjenjivati u svakodnevnom radu s braniteljima.

Isto tako, rezultat radionica je poučiti branitelje i članove njihovih obitelji vještinama uspješne komunikacije, rješavanja sukoba, suočavanja sa stresom i tehnika relaksacije, što su sve faktori koji utječu na psihološko i socijalno osnaživanje pojedinca.

Korisnik projekta „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“ je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije, a partneri su Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Splitsko-dalmatinske županije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.809.383,00 HRK. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 1.537.975,55 HRK dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna Republike Hrvatske iznosi 271.407,45 HRK.

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok su posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je posredničko tijelo razine 2.

Razdoblje provedbe projekta je od 22.2.2019. do 22.6.2020. godine.

  • Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije