"Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi"

O projektu

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
- Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata -

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok su posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je posredničko tijelo razine 2.

Naziv projekta: Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi
Kodni broj: UP.02.2.2.10.0001

Korisnik: Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije
Bazana 27
21230 Sinj

  Partneri:
 • Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije
 • Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Razdoblje provedbe projekta:

Razdoblje provedbe Projekta traje 16 mjeseci: 22.02.2019. - 22.06.2020. godine

Ukupna vrijednost projekta:

Ukupna vrijednost projekta je 1.809.383,00 kuna
- Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 1.537.975,55 kuna
- Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 271.407,65 kuna

Kratki opis projekta

Cilj projekta:
Pridonijeti umrežavanju izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata kroz povećanje njihove socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete življenja.

Specifični cilj:
Podići kvalitetu života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koje su u riziku od socijalne isključenosti njihovim većim uključivanjem u lokalnu zajednicu širenjem i unaprjeđenjem kvalitete usluga psihosocijalne pomoći, usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti te usluga zdravstvene skrbi na području Cetinske krajine.
Projekt se provodi na području Cetinske krajine (gradovi Sinj, Trilj i Vrlika, općine Dicmo, Hrvace i Otok) koje je ratom devastirano i demografski poharano tako da na ovim područjima živi 30% stanovništva manje nego 1991.g. U postojbama HV-a i MUP-a bilo je nešto manje od 8.000 branitelja (preko 600 je HRVI-a), 96 je dalo život za Domovinu a, preko 1.200 branitelja nema nikakva primanja.

  CILJNE SKUPINE:
 • Hrvatski branitelji u riziku su od socijalne isključenosti i siromaštva, izloženi zdravstvenim problemima (kronične bolesti, starost, dugotrajno liječenje), psihološkim problemima (usamljenost, obiteljski problemi, nasilje, izgubljena vjera u ljude i sustav), financijskim problemima a posebna je skupina nezaposleni koji su bez primanja, usamljeni, ne mogu naći posao
 • Hrvatski ratni vojni invalidi su u opasnosti od daljnjeg pogoršavanja zdravstvenih tegoba a posljedično zbog toga i isključenosti iz društvenih procesa. Oboljeli od PTSP-a imaju niz poteškoća koje se odražavaju na njihovo zdravlje, obiteljske probleme, nasilje i socijalnu isključenost. Imaju zdravstvene probleme i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog dugotrajne bolesti, invalidnosti i starosti
 • Članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja - traumatizirani su gubitkom voljene osobe, podložni su raznim bolestima, zbog starosti gube veliki dio sposobnosti, prvenstveno fizičke snage i okretnosti te postaju nesposobne za kvalitetan život bez pomoći društva, izložene su usamljenosti, rijetkih i ugroženih su kontakata, narušenog su zdravlja.
 • Članovi obitelji stradalnika - traumatizirani su psihosocijalnim i zdravstvenim problemima člana obitelji, nedovoljno znaju o bolestima stradalnika i izvaninstitucionalnoj skrbi.
 • Pripadnici ciljnih skupina (minimalno 94 osobe – 90 branitelja: od toga 11 HRVI-a i 4 člana obitelji poginulih te 4 člana obitelji stradalnika) će imati grupnu podršku i edukaciju o zdravstvenim i socijalnim aspektima specifičnim za tu populaciju te mogućnostima pružanja pomoći i socijalnog uključivanja u zajednicu. Kroz projekt su senzibilizirani, motivirani, educirani i osposobljeni čime će poboljšati svoj položaj, smanjiti ili ublažiti socijalnu isključenost, povećati kvalitetu življenja i nastaviti živjeti u vlastitom domu uz podršku branitelja, obitelji i lokalne socijalne infrastrukture, u dostojanstvu i poštivanju njihovih prava i želja.

Sažetak projekta
Projekt će podići kvalitetu života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koje su u riziku od socijalne isključenosti, njihovim većim uključivanjem u lokalnu zajednicu širenjem i unaprjeđenjem kvalitete usluga psihosocijalne pomoći, usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti te usluga zdravstvene skrbi na području Cetinske krajine.

Očekivani rezultati projekta

U okviru ovog projekta planirani su specifični pokazatelji ostvarenja OPULJP-a i specifični pokazatelji poziva.

Specifični pokazatelj ostvarenja OPULJP-a SO 206:
Broj pružatelja socijalnih usluga koji provode projekte – 3 (Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata).

Specifični Pokazatelj Poziva UP.02.2.2.10-01:
Broj hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata: 94.

Kontakt osoba za više informacija

Božidar Jadrijević
Tel/:+385 21 824 504
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije